Mijn hond stinkt…


Categories :

Mijn hond stinkt…. Wat kunnen de oorzaken zijn en wat kun je eraan doen?

Om te beginnen geven de meeste honden wel een bepaald hondenluchtje af, eerlijk is eerlijk ze gaan niet iedere dag in bad en poetsen niet elke dag hun tandjes. Sommige rassen ruiken minder dan andere. Whippets, Greyhounds en Poedels hebben van nature geen sterke lichaamsgeur terwijl Herders, Labradors, Spaniëls en Terriërs bijvoorbeeld dat weer wel hebben. Toch zijn er een aantal zaken die bij alle rassen onaangename geurtjes kunnen veroorzaken.

-Gebitsproblemen
Tandsteen en tandplak koekt aan op tanden en kiezen. Er zitten veel bacteriën in en het tandvlees gaat ontsteken, als het helemaal uit de hand loopt komen er ook ontstekingen van tand- en kieswortels bij. De onaangename geur van een slecht gebit kan letterlijk bedwelmend zijn. Af en toe een Dentastickje zal weinig helpen en als het tandsteen eenmaal gevormd is helpt poetsen ook niet meer. Poetsen heeft preventief wel zin. De ontstekingen in de bek zijn behalve vies ook pijnlijk. Je dierenarts kan het gebit weer in orde maken, ook bij heel oude honden, mits de verdoving aangepast is aan het oudere dier. Na zo een behandeling fleuren de dieren, verlost van hun pijnlijke kiezen, vaak enorm op!

-Lipplooiexceem
In de onderlip van sommige honden met wat ruimvallende lippen zoals de Cocker Spaniël zit een soort gootje dat door speekselvloed eigenlijk altijd nat is. De haren gaan verkleuren, de huid ontsteken en er komt een geweldig penetrante lucht van af. De behandeling bestaat uit het goed kort houden van de haren op die plaats, zo veel mogelijk schoon en drooghouden van de huid en 2x daags behandelen met Listerine mondwater. Indien je het zo niet onder controle krijgt is de hulp van de dierenarts nodig. Je dierenarts kan zalf voorschrijven of in het uiterste geval de lipplooien operatief zal corrigeren.

-Anaalklieren
In de kringspier heeft elke hond 2 anaalklieren. Normaal legen deze klieren zich als de hond zijn ontlasting doet, soms knijpen ze de klieren ineens leeg als ze heel bang zijn. Verstopte of ontstoken anaalklieren komen veel voor. De hond zal dikwijls met zijn achterste over de grond schuiven (sleetje rijden) of veel onder de staart likken en verspreidt een onaangename bunzingachtige geur. Je dierenarts kan verstopte klieren legen of de ontsteking bestrijden.

-Ontstoken oren
Eén of beide ontstoken oren kunnen flink vies ruiken. Een normaal honden oor bevat wellicht wat oorsmeer dat bruinig is maar is niet rood en vies en stinkt ook niet. Een hond met ontstoken oren zal vrijwel altijd meer dan normaal flapperen met de oren of er veel aan willen krabben of zelfs het hoofd scheefhouden. Je kunt veel oorsmeer met een dot watten en wat olie verwijderen maar aan een oorontsteking moet de dierenarts te pas komen. Doe nooit zomaar een willekeurige oor druppel in een zeer oor, als het trommelvlies kapot is, is de hond daarna mogelijk doof! Een goede behandeling van een ontstoken oor is voldoende lang en vooral: vul het oor volledig met een geschikt middel zodat het medicijn ook helemaal in de diepte kan komen.

-Hotspot
Dit is een meer of minder grote, heel plotseling ontstane soort schaafwond van de huid. De huid is nat rood en verdikt en is zeer pijnlijk. De hond kan er nauwelijks afblijven en jij als eigenaar mag er meestal niet aankomen. Deze plekken brengt een hond door hevig bijten en likken zichzelf toe als gevolg van een willekeurige jeukprikkel zoals bijvoorbeeld een vlooienbeet. In zeer korte tijd ziet de hond kans de opperhuid zodanig te beschadigen dat bacteriën een flinke infectie veroorzaken. De geur lijkt op die van een oude wond. De behandeling bestaat uit scheren van de plek, schoonmaken met een desinfecterend middel en bestrijding van de jeuk en infectie. Meestal moet de dierenarts eraan te pas komen.

-Verborgen verwondingBij honden met een dikke vacht is het mogelijk dat er zich onder de vacht of onder dikke klitten een wond bevindt die, vanwege ontsteking, flink kan stinken. Onderzoek de gehele huid en aarzel niet om dikke korsten en of klitten te verwijderen om te kunnen zien wat er onder zit en de wonden te reinigen en desinfecteren.

-Huidplooien
In groeven en plooien op de kop kan de huid altijd wat nattig blijven en is daardoor een ideale voedingsbodem voor gisten en bacteriën. Het is zaak de plooien zo veel mogelijk schoon en droog te houden en een eventuele infectie te bestrijden. Plooien rondom de vulva kunnen eveneens gaan smetten, vooral als er sprake is van stiekem urineverlies. Urineverlies kan in de vacht van de achterhand ook voor een penetrante geur zorgen.

-De vacht zelf
Vooral honden met een dikke vacht die veel zwemmen kunnen muf gaan ruiken. Meestal wordt dit veroorzaakt door een combinatie van opgedroogd slootwater en te langzaam drogen van de vacht. Het effect lijkt op de geur van een handdoek die te lang vochtig is gebleven. Indien een hond veel zwemt is het zinvol de vacht goed na te spoelen met fris water en de hond zo snel mogelijk te laten drogen. Vettige vachten hebben zo hun eigen specifieke geur, met enige regelmaat wassen met een goede hondenshampoo is aan te raden. Zolang een hond niet buiten woont kan regelmatig wassen absoluut geen kwaad.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *