Blauwalg
Blauwalg…
In het voorjaar tot en met het najaar kan je te maken krijgen met blauwalg of botulisme. Maar waar en wanneer komt dit voor en wat zijn de risico’s? Bij stilstaand zoet water en bij hogere temperaturen moet je als baasje alert zijn op zowel blauwalg als botulisme.
-Blauwalg is een bacterie die bij hoge temperaturen en in water met veel voedingsstoffen zich ineens heel snel kan vermeerderen en dan gifstoffen zal afgeven aan het water. Als je hond hierin zwemt of dit water drinkt kunnen ze er ernstig ziek van worden, misselijkheid, diarree, koorts, irritatie van de slijmvliezen en zwellingen van de kop kunnen optreden, maar ook permanente schade aan het zenuwstelsel of ze kunnen zelfs komen te overlijden.
-Botulisme is ook een bacterie die, bij hoge temperaturen in zuurstofarm en eiwitrijk water, gifstoffen zal aanmaken en afgeven aan het water. De gifstoffen van botulisme geven verlamming van de spieren, dit kan bij een kleine hoeveelheid tijdelijk zijn, maar bij grotere hoeveelheden dodelijk omdat voor de ademhaling spierkracht nodig is. Als er al watervogels verdronken zijn voor het gif, dan zullen er in deze kadavers meer botulisme bacteriën groeien, met nog meer gifstoffen in het water als gevolg.
Als er een waarschuwing is voor blauwalg of botulisme, laat je hond dan niet in de buurt van dit water. Bij twijfel zou ik in een warme periode je hond niet laten zwemmen of drinken uit stilstaand zoet water. In theorie kan blauwalg ook in zeewater voorkomen, maar de kans hierop is heel erg klein omdat zeewater altijd in beweging is en zelden warmer is dan 20 ℃. Met een kleine hittegolf in het voor- en najaar kan stilstaand zoetwater dus ook al levensgevaarlijk worden voor onze honden. bron Piet Hellemans, dierenarts.