Kennelhoest (Parainfluenza)


Categories :

Wat is kennelhoest? Kennelhoest bij de hond is een besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen (neus, keel, luchtpijp). De naam kennelhoest suggereert dat het alleen maar in kennels voorkomt, maar dat is niet juist. Elke hond die met andere honden in aanraking komt kan kennelhoest krijgen. Kennelhoest kan worden veroorzaakt door het Parainfluenza-virus, adenovirussen maar ook door een bacterie, Bordetella Bronchisepta.

Hoe krijgt mijn hond kennelhoest? Door verspreiding bij niezen en hoesten en door direct neus- en bekcontact kunnen honden besmet worden met de veroorzakers. Factoren die meespelen in het aanslaan van de infectie zijn infectiedruk en weerstand van de hond. Plekken met een verhoogde infectiedruk zijn onder andere honden uitlaatveldjes, shows, kennels en pensions. Heeft jullie hond een verlaagde weerstand door bijvoorbeeld ziekte of ouderdom dan is de kans dat een besmetting tot een infectie leidt ook veel groter.

Wat zijn de symptomen van kennelhoest?
-Harde droge hoest-Kokhalzen met slijm
-Koorts
-Sloomheid
-Slecht etenDe harde droge hoest wordt vaak omschreven als: “Het lijkt wel alsof er iets vast in de keel zit.”

Hoe stellen we de diagnose kennelhoest? De dierenarts stelt de diagnose kennelhoest aan de hand van het verhaal en het lichamelijk onderzoek. Vooral het hoesten van de hond wanneer op de luchtpijp gedrukt wordt is zeer suggestief. Daarnaast kijkt de dierenarts naar mogelijke andere oorzaken van hoesten zoals hartproblemen.

Wat is de behandeling van kennelhoest?-Doorbreken van de vicieuze cirkel. Wanneer de keel en luchtpijp geïrriteerd zijn, leidt dit tot hoesten. Het hoesten leidt vervolgens weer tot irritatie van de luchtpijp, wat er weer voor zorgt dat het hoesten niet stopt. Doorbreken van deze vicieuze cirkel is heel belangrijk, misschien wel het allerbelangrijkste, bij kennelhoest.-Rust. Door opwinding bij spelen en lange wandelingen gaat de hond hijgen, het slijmvlies van de luchtpijp en de keel wordt daardoor droger en daardoor kriebelt de keel meer. Daardoor gaat de hond weer hoesten en blijft de luchtpijp geïrriteerd. Rust is dus erg belangrijk.-Uitlaten met tuig. Zeker bij trekkende honden is het heel belangrijk dat je de hond uitlaat met een borsttuig. Een halsband veroorzaakt bij trekken teveel druk op de luchtpijp komt waardoor de hond blijft hoesten en geen rust krijgt.-Medicijnen / Hoestdranken. De dierenarts kan middelen voorschrijven om de hoest te onderdrukken om zo de luchtpijp rust te geven. In een enkel geval zal de dierenarts antibiotica meegeven wanneer er mogelijk een bacteriële infectie in het spel is. Dit is echter niet standaard nodig.

Hoelang blijft kennelhoest besmettelijk? Dit is best lastig te beantwoorden, maar je kunt het beste een minimum van 10 dagen aanhouden.

Wat zijn de vooruitzichten voor een hond met kennelhoest? In principe kan een kennelhoestinfectie binnen enkele dagen vanzelf overgaan. Indien het hoesten niet binnen een paar dagen stopt of wanneer de hond ziek is, dan is het verstandig om de hond te laten onderzoeken en behandelen door een dierenarts. Blijft de hond te lang lopen met een kennelhoestinfectie dan kunnen complicaties ontstaan zoals chronische kennelhoest of longontsteking.Vaccinatie tegen kennelhoest. Vaccinatie is een belangrijk wapen in de strijd tegen kennelhoest. Jaarlijkse vaccinatie wordt geadviseerd bij honden die:-Op drukke uitlaatveldjes worden uitgelaten
-Honden- en puppy trainingen volgen
-Regelmatig hondenshows lopen en op andere evenementen komen
-Naar een kennel gaan (meestal verplicht)

Helaas kunnen gevaccineerde honden toch kennelhoest krijgen. Dit wordt veroorzaakt doordat virussen regelmatig veranderen. Gelukkig zijn de verschijnselen van gevaccineerde honden veel milder; de koorts is niet zo hoog, het hoesten is vaak veel minder er en de honden knappen veel sneller op.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *